En officiell kärleksförklaring till Blodpalten..
Potatispalten finns ju oxå, den är vit men lite mer smaklös... Blodpalten har en fylligare arom och smaken sprider sig i munnen på ett annat sätt :-) En riktig blodpalt ska innehålla rikligt med fläsk så att man kan dela på den och sen blanda rejält med smör tillsammans med fläsket i mitten... Smöret smälter då och palten blir så där perfekt som den ska vara :-) Till detta ska man äta mammas hemkokta lingonsylt, extra fläsk och dricka litervis med mjölk :-) Så ser en perfekt paltmiddag ut :P
Farmors recept bör följas noga vid tillagningen av denna delikatess:
* 0,5 liter Renblod
* 2-3 hg Lever
* 2,5 tsk Salt
* 4-5 Mosade kokta potatisar
* 8 hg Rimmat sidfläsk
* Vetemjöl efter behag
Som all kärlek har även denna en baksida... Jag sitter nu här tre timmar efter paltmiddagen, fortfarande suckandes och stönandes. Paltkomat har tagit över och jag har svårt att röra mig... Jag älskar dig men du kväver mig ibland :/ Efter att vi träffats vill jag inte se dig på ett tag :P
Den Norrländska uppslagsboken (1995) definierar paltkoma som "Det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal paltar"
Dagens video: Bob Dylan- Jokerman
En härlig ode till blodpalten! Gillar att du tog med receptet. Säkert att farmor inte blir arg? Är förstås skönt också att du börjar bli så hjärntvättad av universitet att det finns med en definition hämtat från relevant litteratur för ämnet. =) Helt rätt!
mm nu blev ja sugen på blodpalt!:D
Riktig nice blogg, skönt att det finns folk som skriver om annat än mode och smink, som du tex här var de tvisst rock och riktigt mat. Som sagt riktigt kul jag kommer tillbaka
Mvh Go å Gla
"Nä, nog skulle man ha haft morsan palt istället!" sa din pappa en gång i sin ungdomsdagar när han åt mina egenhändigt-förstagångsgjorda köttbullar som var mitt bidrag till de gemensamma måltiderna i en påskstugshelg med flera kompisparpar. Idag är det ett roligt minne bara men då hade jag kunnat dö, jag var nog kanske 16-17 år. Han var som en oslipad diamant, din pappa, på den tiden. Idag är han fortfarande ett härligt "naturbarn" om än lite filad i kanterna, din mamma har nog jobbat på det. Men du förstår ju hans komentar för han tyckte säkert som du, och kanske tycker än, att "morsans blodpalt är det bästa man kan få". Jag älskar oxå blodpalt, men min mammas..inget fläsk i mitten eller bredvid bara med smör och en massa mjölk och sen får man lägga sig.